,,De AEX begint vlak. Het is de dag van de ECB. De grote vraag blijft of de centrale bank aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen. De mogelijkheden voor de ECB zijn echter beperkt gezien de grote weerstand van Duitsland. De verwachtingen zijn al wel naar beneden bijgesteld, maar de beurskoersen nog niet. Een teleurstelling zou dan ook kunnen leiden tot een extreme uitslag op de beurzen”, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
De verwachtingen op de beurzen zijn hooggespannen sinds Draghi vorige week aangaf dat de ECB bereid is al het mogelijke te doen om de euro te redden. Die uitspraak werd uitgelegd als de aankondiging van nieuwe maatregelen en zorgde voor regelrechte euforie op de markten.
Fed
Veel deskundigen betwijfelen echter of de ECB daadwerkelijk met concrete acties komt. Door grote tegenstand van Duitsland en Nederland tegen bijvoorbeeld een herstart van de aankopen van staatsobligaties van eurolanden is de speelruimte van Draghi voorlopig beperkt.
De Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse stelsel van centrale banken, hield woensdag zijn kruit droog. De Fed liet wel weten klaar te staan om verder in te grijpen in de economie. In Amsterdam brachten de vastgoedinvesteerders Wereldhave en VastNed, verzekeraar Delta Lloyd en advies- en ingenieursbedrijf Arcadis de resultaten naar buiten.
Japanse autofabrikanten
In het Verre Oosten lieten de beurzen donderdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde met een plusje van 0,1 procent. De Japanse autofabrikanten zaten in de lift na sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten.
Beleggers op Wall Street waren woensdag teleurgesteld dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken geen nieuwe maatregelen aankondigde om de economie te stimuleren. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 12.976,13 punten. De S&P 500 verloor eveneens 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in.
Afwachtende houding
De Europese beurzen sloten eerder op de dag overwegend hoger. Beleggers namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar het rentebesluit van de Fed. De AEX-index in Amsterdam won 0,4 procent tot 327,71 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 500,56 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen 0,9 en 1,4 procent. Frankfurt verloor 0,3 procent door koersverliezen onder de Duitse automakers.
De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2246 dollar waard, tegen 1,2300 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef ongewijzigd op 88,88 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 105,98 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl